Koningspaar krijgt: muziek, dromen, theater én ‘typisch Drents’
Op 28 mei komt het Koningspaar naar Dwingeloo. Rond 14.15 uur wordt het paar verwacht én verwelkomd met typisch Drentse saluutschoten, namelijk carbidschoten. Diverse carbidschietverenigingen uit Westerveld zullen het knallende welkom verzorgen nabij de rotonde bij Dwingeloo (in de provinciale weg N855).
Het paar maakt een ‘meanderende’ wandeling over de brink. De wandeling begint voor de ‘siepelkerk (de Sint Nicolaaskerk met markante uivormige toren), waar bij aankomst de militaire kapel Johan Willem Friso speelt. De meanderende wandeling over de brink voert langs 12 toekomstdromen van de Drentse gemeenten. Deze dromen worden afgewisseld met opvallende objecten en optredens, te weten:
Optreden Roestvrij theater
‘Roestvrij theater’ is een jong theatergezelschap uit Diever dat een podium biedt aan amateur- en beginnende professionele theatermakers. Roestvrij, een spin off van Shakespeare Diever, bestaat uit een kern van negen jonge spelers en theatermakers. Op 28 mei wordt een impressie gegeven van het stuk Assepoester, in een compilatie van de liedjes. De voorstelling Assepoester van Roestvrij theater is hun tweede avondvullende voorstelling. Het is een vrolijke en komische muziekvoorstelling voor jong en oud, die het oude, bekende sprookje in een nieuw en tamelijk non-conformistisch jasje steekt.
Optreden kinder- en jeugdkoor De Notendop
Het kinder- en jeugdkoor de Notendop is opgericht in 1992 en heeft dus al haar 20-jarig jubileum gevierd. Het koor en heeft maar liefst ruim 60 leden uit de gemeente Westerveld. De Notendop bestaat uit vier ‘subgroepen’: de voorbereidingsgroep (groep 2 en 3 van de basisschool), de koorklassen 1 en 2 (groep 4 en 5 van de basisschool), het kinderkoor en het jeugdkoor (voortgezet onderwijs). Het kinderkoor en het jeugdkoor zingen meerstemmig. Op 28 mei zullen alle groepen aanwezig zijn om gezamenlijk een lied voor het Koningspaar te zingen.
Klarinetensemble Scala Meppel - Westerveld
Scala is voor Westerveld het lokale centrum voor de kunsten, dat een breed palet aan kunstenopleidingen biedt en op alle Westerveldse scholen de algemene muzikale vorming verzorgt. Samen leren en musiceren is het motto van Scala en daarom heeft Scala tal van bands en ensembles. Het klarinetensemble Lizzy’s K18 is er één van. De naam is een afkorting van Liesbeth (Lizzy) Klok en het aantal klarinettisten waaruit het ensemble bestond bij de oprichting in 2005. Inmiddels bestaat het klarinetensemble uit achttien klarinettisten. Op 28 mei wordt tijdens het bezoek van het Koningspaar een swingend nummer gespeeld.
Muziekvereniging Sla je Slag
Muziekvereniging Sla je Slag heeft als doel de slagwerkmuziek in de gemeente Westerveld, provincie Drenthe en het land te promoten. En dat gaat de slagwerkers tot nog toe goed af. Sla je Slag is menig keer op het Nederlands Kampioenschap Slagwerk te zien geweest en de slagwerkers hebben twee keer de titel van Nederlands kampioen naar Dieverbrug kunnen slepen. Sla je Slag vierde onlangs het 5-jarig jubileum. Op 28 mei verzorgt Sla je Slag lekker opzwepende en moderne muziek.
Mammoet
De gemeente Westerveld herbergt een enorme archeologische rijkdom. In het Archeologisch centrum West-Drenthe in Diever is hier ‘alles’ over te zien. In het beekdal van de Wapserveense Aa, nabij Nijensleek, zijn restanten van vijf mammoeten gevonden: die stapten hier tijdens de laatste ijstijd, ca 15.000 jaar, rond. In Drenthe zijn veel solitaire mammoetresten gevonden. Vijf op dezelfde locatie is volstrekt uniek voor Nederland. Op sommige botten zijn kerfsporen aangetroffen die mogelijk zijn aangebracht door Neanderthalers. De kerfsporen waren mogelijk bedoeld als versiering. De restanten kwamen in 1988 boven water op een zandwinlocatie. Op 28 mei pronkt een replica van een mammoet mét babymammoet, uit het Archeologisch centrum West-Drenthe, op de brink in Dwingeloo. Daarnaast wordt een demonstratie gegeven van het bewerken van vuursteen.
Shakespeare
Als slotstuk wordt de MidZomerNachtDroom in 3 minuten verzorgd, door leden van Shakespeare Theater Diever. Dit optreden is in de muziekkoepel op de brink.
Schaapskudde
Dwingeloo is onlosmakelijk verbonden met het Dwingelderveld: het grootste natte heidegebied van West-Europa. Het uitgestrekte heideveld diende vroeger als weidegrond voor vee, vooral voor schapen. De duizenden schapen werden in de eerste plaats gehouden om hun mest, die in de potstallen werd verzameld, en van tijd tot tijd op de akkers werd gebracht. De wol en het vlees van de dieren waren bijproducten. Mest was nodig om de arme zandgrond te verrijken. Schapen worden vandaag de dag gehouden om de vergrassing van de heide tegen te gaan. Schaapherder Coelingh is aanwezig met een aantal schapen van zijn 500 schapen tellende kudde van het Dwingelderveld. Deze kleine groep Drentse schapen doet het paar uitgeleide.
Tulpenperkje
Op de grasmat van de groene dorpskern wordt een bijzonder perkje tulpen ‘geplant’: al een aantal weken wordt door jong en oud druk gehaakt! De gehaakte rood, wit, blauwe tulpen worden afgewisseld met geschilderde tulpjes: deze zijn gemaakt door bewoners van zorgcentrum De Weijert in Dwingeloo. Meer informatie over de versiering staat op de speciale webpagina over het bezoek van het Koningspaar.
Feestelijk dagprogramma
Naast de ontvangst van het Koningspaar van 14.15 tot 15.10 uur, bruist Dwingeloo van 10.00 tot 22.00 uur van de activiteiten! Het feestprogramma dat - in alle bescheidenheid - een Koningsdag bijna evenaart, biedt voor elk wat wils:
- kunst & cultuur
- sport, spel & avontuur
- kuiern deur de tied (mini-oogstdag)
- een Drentse beestenboel
- Koningsfeest met muziek en koningsmaal