Bezuinigingen houden Scala in hun greep

09-04-2013 18:01

Bezuinigingen houden Scala in hun greep

 
  • Het valt nog te bezien of Scala de komende jaren nog geld heeft voor de professionele ondersteuning van volwassen muziekensembles. - Ebel Zandstra

Meppel - Scala zit in moeilijke tijden. Gemeentelijke bezuinigingen houden het Centrum voor de Kunsten in hun greep, waardoor er veel onzekerheid heerst binnen Scala.

 

Het valt nog te bezien of Scala de komende jaren nog geld heeft voor de professionele ondersteuning van volwassen muziekensembles. ‘Deze maand wordt meer duidelijk over de toekomst van Scala en dus ook over de toekomst van de ensembles en koren die hier vanmiddag speelden’, benadrukt Gerrit Jan Rutgers, hoofd afdeling Muziek & Dans.

Dit vertelde hij zondag voorafgaand aan het Vriendenconcert van Scala in schouwburg Ogterop. Rutgers verving directeur Douwe Zeldenrust als gastheer op het Vriendenconcert.

Veel mensen hebben Scala de afgelopen anderhalf jaar gesteund in moeilijke tijden. ‘Daarvoor willen wij hen bedanken met een muzikale middag,’ aldus Rutgers. Scala presenteerde ‘het beste van het beste’ met optredens van Vrouwenkoor Capriccio, the Basement Bigband, Jazzcombo ‘Alles op een rijtje’ en de klarinetensembles Lizzy’s Klen en Lizzy’s Kl8.

Het zijn relatief kleine groepen volwassen muzikanten, die bij reeds doorgevoerde en toekomstige bezuinigingen in de hoek zitten waar de klappen vallen. Scala heeft eerder al besloten om alle muzieklessen en begeleiding aan volwassenen kostendekkend te maken en de subsidie daarop stop te zetten.

Vooralsnog betekent dat besluit niet direct de ondergang van de volwassen ensembles, stelt Rutgers. ‘Deze groepen gevorderde muzikanten zijn namelijk ook de visitekaartjes van Scala. Heel belangrijk in onze presentatie naar buiten. Daarom probeert Scala deze ensembles en koren te ondersteunen door samen te werken met het nieuwe collectief van ZZP-ers en misschien in de huur.’

Scala Centrum voor de Kunsten moet vanaf 2016 jaarlijks nog eens 30.000 euro extra bezuinigen. De korting moet gevonden worden in de bedrijfsvoering van Scala. Een meerderheid van de gemeenteraad neemt geen genoegen met 145.000 euro aan bezuinigingen, die directeur Douwe Zeldenrust van Scala aandroeg op de huidige jaarbegroting van 550.000 euro.